SVE PREDNOSTI VOŽNJE ELEKTRIČNOG BICIKLA

SVE PREDNOSTI VOŽNJE ELEKTRIČNOG BICIKLA

U posljednje je vrijeme sve popularniji izbor električni bicikl. Riječ je o Pedelec biciklu, kojeg karakterizira uobičajeni nožni pogon, te pogon na elektromotor, koji su povezani i ovisni o pedaliranju, što znači da bez pedaliranja nema ni podrške elektromotora. Prednosti takvog bicikla su udobnost i sigurnost, veća brzina i lakše pedaliranje, što ga čini primjerenim za korisnike svih dobnih skupina.

No, ima li vožnja električnog bicikla pozitivan učinak na zdravlje kao i vožnja tradicionalnog bicikla? Svakako, tvrde znanstvenici!

Svakome je potrebna tjelovježba – to je jasno: održava nas u formi, sprječava da se razbolimo i potiče dobro raspoloženje. Stoga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje najmanje 150 minuta sporta tjedno. Čak je i umjerena tjelovježba poput vožnje bicikla idealna. Samo 30 minuta dnevno provedenih u vožnji biciklom dovoljno je da već osjetite prednosti takve aktivnosti!

Vožnja električnim biciklom povoljno utječe na zdravlje, a prednosti za tijelo i kondiciju su impresivne. Uz to, motivacija koja proizlazi iz vožnje električnim biciklom igra ključnu ulogu:

brzina otkucaja srca pri vožnji električnog bicikla gotovo je jednaka kao i pri vožnji tradicionalnog bicikla.

Istraživanja profesora Uwe Tegtbur-a s Medicinskog fakulteta u Hannoveru (MHH) dokazuju da je broj otkucaja srca vozača električnog bicikla samo deset otkucaja niži od onog kod vozača tradicionalnog bicikla!

Tehnologija električnog bicikla olakšava vožnju biciklom, a kretanje pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav, krvni tlak i zdravlje krvnih žila: poboljšava se unos kisika u krv, a s time i rad srca, te se rizik od srčanog ili moždanog udara smanjuje do 50 posto.

Vodeći se istraživanjima, profesor Tegtbur je primijetio još nešto što je bilo ključno: svatko tko posjeduje električni bicikl koristi ga 60 posto više od tradicionalnog bicikla.

Tehnologija električnog bicikla znatno smanjuje otpor vozača prema izazovima kao što su brdovite dionice na ruti ili vjetar u prsa, te motivira vozača da se pokrene i suoči s izazovima.

Zahvaljujući podršci vozač električnog bicikla znatno štedi na energiji u usporedbi s vozačem tradicionalnog bicikla, što nedvojbeno potiče želju za češćom i bržom vožnjom, većim udaljenostima i vožnjom brdovitim dionicama. Redovita uporaba dovodi do učinkovitijeg treninga i idealna je za izgradnju mišića o održavanje forme.

SVE PREDNOSTI VOŽNJE ELEKTRIČNOG BICIKLA

Prednosti su očite: vožnja električnog bicikla pospješuje metabolizam, što pospješuje  razgradnju tjelesne masti i može imati pozitivan učinak na razinu šećera u krvi.

Povećanje mišićne mase također povećava tjelesni bazalni metabolizam i omogućuje sagorijevanje više kalorija.

Umjereni napori pri vožnji električnog bicikla snižavaju razinu adrenalina, opušteniji ste i otporniji na stres.

Vožnja električnog bicikla ima i druge zdravstvene prednosti: vježbanje na svježem zraku opskrbljuje mozak s više kisika, usporava njegovo starenje i čini ga učinkovitijim. Osim toga, tijelo oslobađa hormone sreće – endorfine, a sunčeva svjetlost potiče proizvodnju vitamina D koji jača imunološki sustav i kosti te također pozitivno utječe na raspoloženje.

Dakle, možemo zaključiti da vožnja električnog bicikla ima pozitivan učinak na zdravlje baš kao i vožnja tradicionalnim biciklom, uz dodatne pogodnosti.

Kakav god bicikl odabrali, bilo tradicionalni ili električni, nećete pogriješiti, jer u svakom slučaju vožnja biciklom jača tijelo, smiruje um i čini vas sretnijima, a na kraju krajeva to je ono najbitnije.

PODIJELI NA:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Upit za proizvod

VELEPRODAJA

Nazovite nas ili pošaljite upit