Kako započeti biciklistički trening u novoj godini – vodič za brdske bicikle

Vodič kroz osnove za početnike 2 dio

 

Možda želite probati voziti neke od svojih lokalnih staza. Dakle, na tržištu ste za novim brdskim biciklom. Odakle početi? Obično se većina preliminarnih istraživanja može obaviti online. Možete pregledavati što nude razne robne marke i steći predodžbu o tome koju količinu novca želite potrošiti.

Koja je razlika između XC-a i Endurancea? Enduro vs. All-mountain?

Otvorite web stranice marke bicikala, kliknete na “Mountain Bike” i odjednom vam se prikaže popis opcija. Nejasne riječi kao što su ‘Trail’, ‘All-Mountain’ i ‘Endurance’ ne pomažu mnogo u opisivanju vrste bicikla koji gledate. Ove kategorije mogu značiti nešto drugačije za različite marke. Ne ulazeći u detalje, raščlanimo najčešće karakteristike svake kategorije kako bismo vam pomogli da shvatite koja je najbolja za vaše potrebe.

Na kraju ćemo pokriti neke od specifičnijih niša. Jedan od zabavnijih dijelova brdskog biciklizma je taj što može biti što god želite, sve dok je vani na kotačima i uglavnom izvan kolnika. Postoje beskonačne varijacije i mikrodiscipline, pa ih nećemo ni pokušati sve pokriti.

 

 

CROSS COUNTRY

 

 

 

Bicikli za cross country su brzi. Brza vožnja po brdima i brza vožnja po trkaćim stazama. Hardtail cross country bicikl još uvijek najviše nalikuje klasičnom brdskom biciklu koji se pojavio u kasnim 1980-ima. To ne znači da su zastarjeli. U proteklih 30 godina došlo je do velikih ažuriranja. XC bicikli mogu biti s punim ovjesom ili hardtailom. Obično su izrađeni od karbonskih vlakana i usmjereni su na smanjenje težine. Obično imaju hod ovjesa od 100 mm, ponekad i manje kako bi se povećala učinkovitost pedaliranja.

XC geometrija je optimizirana za učinkovito penjanje uz brda i obilaženje trkaće staze što je brže moguće.

Kupite ga ako: Samo želite ići brzo i niste pretjerano zabrinuti za udobnost. Hardtail-i također mogu biti pristupačniji ulazak u cross country.

Preskočite ga ako: niste zabrinuti za utrke ili želite udoban bicikl koji je jednostavan za vožnju.

 

 

 

Marathon / endurance cross country

 

 

 

 

Cross country bicikli se brzo mijenjaju. Pojavila se nova kategorija lakših, “izdržljivih” XC bicikala. Ovi bicikli dizajnirani su za ravnotežu između maratonskih utrka, etapnih utrka i svakodnevne vožnje po stazi. I dalje su usredotočeni na penjanje, ali s više obzira kako će se bicikl spuštati. To znači malo veći hod ovjesa, do 120 – 130 mm, i opušteniju geometriju dizajniranu da bude udobna tijekom dugih sati u sjedalu.

Bicikli izdržljivosti izvrsni su ako se želite utrkivati na maratonu ili višednevnim etapnim kros utrkama gdje su udobnost i sposobnost suočavanja s neočekivanim karakteristikama staze ključni. Također su izvrsni kao lagani trail bicikli za vozače koji samo žele ići brzo, ali također žele voziti širi raspon staza s više samopouzdanja.

Kupite ga ako: želite više udobnosti na dugim XC vožnjama ili stvarno volite voziti brzo, ali želite bicikl koji radi za više staza. Ili ako su većina vaših lokalnih staza staze za trčanje, a možda još uvijek planirate povremeno sudjelovati u XC utrkama.

Preskočite ga ako: Nije vam važno koliko brzo se penjete, najviše vas zanima kako se bicikl spušta nizbrdo ili rijetko vozite staze u stilu cross countryja.

 

 

Trail

 

 

 

 

Daleko najčešća i najšira kategorija je “Trail”. Oni su također najširi stil brdskih bicikala. Trail bicikli mogu varirati od kratkotrajnih bicikala pa sve do onih s ovjesom od 140/150 mm, pa čak i hardtaila. Iako postoji veliki izbor dizajna trail bicikala, to bi trebao biti bicikl koji je udoban za vožnju po raznim terenima, od staza za trčanje do agresivnijih i tehničkih spustova. Geometrija trail bicikala često je sredina između XC i enduro bicikala. Udoban položaj za penjanje pomiješan je s čvršćim komponentama i okvirom, težim gumama i opuštenijom geometrijom koja će biti udobna kada staze postanu ˝začinjene˝.

Kupite ga ako: se želite baviti pomalo svim vrstama vožnje ili još ne znate kojom vrstom vožnje se želite baviti. Možda želite sudjelovati u povremenoj utrci, možda samo želite voziti sve staze i ne brinuti na kojem ste biciklu.

Preskočite ako: Fokusirani ste na utrke, bilo XC ili enduro, ili jednu vrlo specifičnu vrstu vožnje.

 

All Mountain / Big Mountain / Freeride

 

 

 

 

 

Kao i Trail bicikli, All Mountain / Big Mountain bicikli pokrivaju širok raspon namjena. Ako se odlučite za All Mountain bicikl prije nego za Trail bicikl, vjerojatno ste više zainteresirani za spuštanje nizbrdo i samo želite udobno doći do vrha. Velike pustolovne vožnje duboko u planinama ili pomicanje granica na lokalnim spustovima, All Mountain bicikli su za zabavu pri spuštanju dok su i dalje dovoljno učinkoviti za pedaliranje.

Dulje putovanje, opuštenija geometrija i čvrste komponente odvajaju ove veće bicikle od njihove braće i sestara Trail bicikala. Bit će sposobniji kada staza postane strmija, spustovi dulji i grublji, a skokovi veći.

Freeride bi vjerojatno mogao biti zasebna kategorija, ali većina trenutnih freeride bicikala uglavnom su all-mountain ili ponekad enduro bicikli s puno čvršćim dijelovima.

Kupite ga ako: želite bicikl koji će biti udobniji na nizbrdici (bez obzira na što naiđete na nizbrdici), ali ipak želite pedalirati. Ako želite voziti strme staze, možda čak i povremeni dan u biciklističkom parku ili enduro utrku, pogledajte ove bicikle.

Preskočite ako: želite najučinkovitiji bicikl na usponima, ne volite spuštanje ili se želite samo utrkivati enduro.

 

Enduro (and “Super Enduro”)

 

 

 

 

 

Kako Enduro nastavlja rasti u vlastitu posebnu disciplinu u brdskom biciklizmu, Enduro bicikli također postaju sve specifičniji. Enduro bicikli su dugotrajni bicikli dizajnirani za što bržu vožnju nizbrdo na najtežim stazama u okolici. Njihova je geometrija izgrađena za brzinu na nizbrdicama, ali i za pedaliranje unatrag uzbrdo za početak sljedeće etape utrke. Čvrsti dijelovi dizajnirani su da prežive duge dane utrkivanja, pa čak i povremene dane u parku za bicikle. Takozvani “Super Enduro” bicikli to dovode do ekstrema. Oponašaju geometriju bicikala za spust i guraju se u raspon hoda ovjesa od 180 mm.

Kupite ako: Želite se utrkivati. Točnije, idite nizbrdo što je brže moguće u enduro utrci. Ili ako se volite utrkivati sa svojim prijateljima kod kuće, ali još uvijek trebate pedalirati unatrag po planini.

Preskočite ga ako: želite razigran, “zabavan” bicikl, ne tražite uvijek najteže staze ili ne planirate utrkivati enduro.

 

Downhill  / park

 

 

Bicikli za spust su 100 posto isključivo fokusirani na spuštanje nizbrdo. To može biti od vrha do dna što je brže moguće na vašoj lokalnoj utrci spusta ili vožnja krugova u lokalnom biciklističkom parku. Osmišljeni su da ukrote i najgrublje staze. Nisu dizajnirani za pedaliranje gore ili preko te planine. S dugim hodom amortizera, vrlo agresivnom geometrijom i super čvrstim dijelovima, oni će vas sigurno ili brzo odvesti niz planinu.

Kupite ako: Zanimaju vas samo spustovi.

Preskočite ga ako: Ne živite u blizini sjedežnice ili linijske ceste.

 

Razne (pod) kategorije

 

Postoje brojne poddiscipline brdskog biciklizma za istraživanje. Oni se kreću od specifičnih za sezonu, kao što je fatbiking, do specifičnih, kao što su bicikli za skakanje po zemlji (dirt jump). Ima ih još i sve ih je uzbudljivo istražiti. Ovo su neke od najčešćih kategorija.

 

 

Fatbikes

 

 

Fatbikes su dizajnirani posebno za rad u snježnim ili pješčanim uvjetima. Gume velike, široke, rade pri ultra niskom tlaku, plutaju na snijegu tako da možete nastaviti voziti cijelu godinu.

 

Dirt Jump / pump track

 

 

 

Dirt Jump ili pump track bicikli, kao što im ime govori, dobri su za vožnju dirt jumpova i pump track-ova. Izvrsni su za razvijanje vještina, zabavu ili čak za uličnu vožnju (˝Street˝). Obično jednobrzinski hardtail s kratkim hodnim vilicama i kotačima od 26 inča.

 

Bikepacking

 

 

 

Možete pričvrstiti torbe na bilo koji bicikl i krenuti pakirati bicikl. Ipak, neki okviri sada su dizajnirani posebno za tu svrhu. Ovi okviri imaju više nosača za boce s vodom i druge višenamjenske nosače za nosače i dodatke i često imaju prostor za šire gume. Okviri se kreću od potpuno krutih bicikala od čelika do potpuno ovjesnih bicikala od karbonskih vlakana. Sve dok na njega možete vezati torbe, spremni ste za pakiranje bicikla.

 

 

PODIJELI NA:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Upit za proizvod

VELEPRODAJA

Nazovite nas ili pošaljite upit