Kako započeti biciklistički trening u novoj godini – vodič za cestovne bicikle

Vodič kroz osnove za početnike 1 dio

 

Bicikli su prešli dug put od dana kada je 10-brzinski bio jedina vrsta cestovnog bicikla. Ako tražite bicikl, a prijeđete na web stranicu marke, zatim kliknete na “Cesta” i odjednom vam se prikaže popis opcija. Nejasne riječi kao što su ‘Performanse’, ‘Sport’ i ‘Izdržljivost’ ne opisuju puno bicikl koji gledate. Ove kategorije mogu značiti nešto drugačije za različite marke. Bez previše gubljenja u semantici, raščlanimo opće karakteristike svake od ovih vrsta cestovnih bicikala kako bismo vam pomogli da shvatite koji je najbolji za vaše potrebe.

Razlika između trkaćih, izdržljivih, TT, ˝gravel˝, all-road, sportskih, touring bicikala i više

 

ROAD

Trkaći bicikli obično su neki od skupljih cestovnih bicikala. Obično će biti dostupni s grupama najviše razine i imaju geometriju optimiziranu za utrke i brzu vožnju. Kada govorimo o cestovnim biciklima, trkaći bicikli mogu se smatrati arhetipskim ‘cestovnim’ biciklima—varijacije u drugim biciklima usporedit će se s ovim standardom.

Ovi bicikli nisu napravljeni da budu osobito udobni – napravljeni su da idu brzo, da se dobro penju, da uredno prođu zavoje i da vas dovedu na čelo utrke. Obično uopće nisu dizajnirani za vožnju izvan ceste, iako su neke marke počele nuditi malo veći razmak guma na cestovnim biciklima u trkaćem stilu.

Trkaći bicikli obično imaju agresivniju geometriju, što znači da će upravljač obično biti niži od ostalih cestovnih bicikala, a okvir će biti tvrđi i osjetljiviji.

Trkaći bicikl bi mogao biti za vas ako: su performanse važnije od udobnosti, planirate se utrkivati ili voziti teške grupne vožnje ili ako tražite vrhunski cestovni bicikl.

Pogledajte druge bicikle ako: želite više udobnosti za duže vožnje, želite pristupačniji bicikl ili želite ponekad skrenuti s asfaltiranih cesta.

 

AERO

 

Aerodinamični cestovni bicikli (aero bicikli) su podskup trkaćih bicikala, ali se često prodaju svojoj kategoriji. Osmišljeni su posebno za probijanje vjetra na aerodinamičan način. Tijela koja upravljaju biciklizmom imaju propise o tome koliko aerodinamični ovi bicikli mogu postati (ovi propisi su izbačeni iz prozora za bicikle za triatlon, ali doći ćemo do toga).

Aero bicikli obično su opremljeni skupim komponentama i mogu koštati otprilike isti iznos kao trkaći bicikli. Okvir i neke od komponenti napravljeni su tako da prorežu zrak na najučinkovitiji mogući način. Izvrsni su za postizanje velike brzine i njeno održavanje, ali nisu tako dobri za penjanje jer ih dodatni materijal okvira čini malo težima.

Aerobicikl bi mogao biti za vas ako: Ne planirate se puno penjati i želite ići što je brže moguće na ravnim stazama.

Pogledajte druge bicikle ako: želite voziti po planinama, cijenite udobnost ispred čiste brzine ili želite najlakši mogući bicikl.

 

Bicikli za kronometar (TT) i triatlon

 

 

Bicikli za kronometar (TT) relativno su slični aero cestovnim biciklima, ali je kokpit napravljen posebno za kronometar. Položaj ruku naprijed dat će vam značajnu aero prednost za TT utrke, ali malo otežava upravljanje biciklom.

Bicikli za triatlon su u osnovi TT bicikli na steroidima, budući da postoji manje propisa o tome koliko aerodinamički mogu biti izgrađeni.

TT/triatlonski bicikl mogao bi biti za vas ako: Planirate utrkivati TT ili triatlon.

 

 

PERFORMANCE

 

 

‘Performanse’ je nejasan izraz koji ponekad koriste marke poput Felt i Trek da bi obuhvatile neizdržljive cestovne bicikle više klase (‘trkaće’ bicikle i aerocestovne bicikle). Pod ovaj pojam se mogu staviti razne cestovne bicikle, pa je najbolje pogledati druge ključne riječi koje ove tvrtke koriste za opisivanje bicikla.

 

ENDURANCE

 

Izdržljivi cestovni bicikli napravljeni su za dužu vožnju i veću udobnost. Ovi će se bicikli dobro ponašati za cjelodnevna događanja u fondo stilu, a novije vozače neće ostaviti s bolovima u tijelu.

Geometrija endurance bicikala je uspravnija od “performansnih” bicikala i stoga je udobnija kada provodite duge dane na sjedalu. Cijev glave (head tube) je često viša od trkaćeg bicikla.

Ovi bicikli obično spadaju u cjenovno pristupačniji kraj ponude cestovnih bicikala, ali vrhunski modeli sigurno postoje.

Bicikl izdržljivosti bi mogao biti za vas ako: želite ići na duge vožnje i cijenite svoju udobnost (i svoj novčanik).

 

 

SPORT

 

 

„Sportski“ cestovni bicikli, koji se ponekad nazivaju „sportif“ bicikli, općenito su pristupačniji, početni cestovni bicikli. Često se u ovu kategoriju stavljaju bicikli izdržljivosti, kao i cestovni bicikli za početnike s ‘opuštenijom’ geometrijom i nižom cijenom.

 

ALL – ROAD

 

 

All-road je nedavno popularizirana kategorija bicikala. Ovi bicikli napravljeni su za vožnju s asfalta na šljunak i natrag na asfalt, sve u istoj vožnji. Izrađene su sa širim razmakom od guma, što znači da možete birati želite li uže cestovne gume ili šire, grublje gume za neravnije terene.

Obično je geometrija malo opuštenija od trkaćeg bicikla i slična je cestovnim biciklima izdržljivosti. Cestovni bicikli često imaju nosače za nosače i bokobrane tako da ih možete koristiti i za lagana putovanja.

Bicikl za sve ceste mogao bi biti za vas ako: želite mogućnost da radite sve i ne planirate kupiti bicikl za makadam.

 

TOURING

 

 

Turistički bicikli dizajnirani su za optimalnu funkcionalnost i udobnost. Imaju dugi međuosovinski razmak kako bi držali prednju prtljagu podalje od vašeg pritiskanja pedale i često su izrađeni od čelika radi izdržljivosti i snage.

Ovi su bicikli dizajnirani za prijevoz svojih vozača i sve njihove opreme, tako da su prekriveni nosačima i nosačima za blatobrane. Neki touring bicikli dolaze s električnim generatorima dinama s prednjom glavčinom kako bi vam pružili stalni izvor energije.

Komponente na touring biciklu će biti izdržljive, ne nužno lagane, tako da su obično teže od bicikla za sve ceste i šljunčanih bicikala.

Turistički bi bicikl mogao biti za vas ako: Planirate ići na veliku biciklističku turu ili živite negdje gdje nemate pristup trgovini bicikala za redovito servisiranje. Turistički bicikli također mogu biti dobri putnici, posebno za zimsku vožnju.

 

GRAVEL

 

 

˝Gravel˝ bicikli napravljeni su za makadamske ceste. Obično imaju širi, ponekad prošireni upravljač, veliki razmak od guma (slično ciklokros biciklu) i geometriju sličnu izdržljivom biciklu.

Donji nosač gravel bicikla bit će malo niži od ciklokros bicikla (za dodatnu stabilnost), a također će ponekad dolaziti s nosačima za nosače i blatobrane za duže vožnje. Ovi bicikli su napravljeni za šljunak, ali će se i dalje dobro držati na asfaltu, blatu i nekim lakšim singletrack stazama. Imaju širok raspon zupčanika koji odražava njihovu svestranost.

Bicikl po šljunku bi mogao biti za vas ako: Planirate se početi baviti vožnjom po šljunku. Poput touring bicikala, oni se također mogu postaviti kao sposobni putnici.

 

CYCLOCROSS

 

 

Ciklokros (CX) je posebna disciplina, ali bicikli koji se za nju koriste imaju mnogo sličnosti sa cestovnim biciklima.

CX bicikli slični su gravel biciklima s nekoliko razlika. Obično imaju malo agresivniju geometriju—cx utrke su mnogo kraće od vožnji po šljunku pa udobnost nije na prvom mjestu. Kraći lančani nosač i manja visina snopa čine upravljanje nešto agilnijim od gravel bicikla.

CX bicikli dolaze s najkrupnijim gumama od svih cestovnih bicikala. Napravljene su za vožnju po tehničkim stazama od zemlje, blata, trave, snijega, pijeska pa im je potrebna maksimalna količina prianjanja. Neće se baš dobro voziti po asfaltu jer nisu dizajnirani za ceste (osim ako ih ne zamijenite glatkim cestovnim gumama).

Ciklokros bicikl bi mogao biti za vas ako: Zainteresirani ste za ciklokros vožnje/utrke ili se želite voziti na nekom vrlo tehničkom šljunku.

 

 

 

PODIJELI NA:

Facebook
Twitter
LinkedIn

VELEPRODAJA

Nazovite nas ili pošaljite upit